Followers

DISCLAIMER

Goofs ini sebenarnya bahan tambah nilai untuk filem tu sendiri dan benda suka-suka di kalangan peminat filem. Goof / bloopers sebenarnya tipikal dalam mana-mana pembikinan termasuklah Hollywood. Harap penonton yang membaca tidak akan menilai kualiti dari sudut goof / bloopers kerana nilai sesebuah filem itu terletak pada kualiti cerita, lakonannya dan bla3.

Orang filem pula tak perlu risau, goof / bloopers filem anda akan didedahkan selepas semua filem habis tempoh wajib tayang. Dan, jika keuntungan filem anda RM11 juta, nilai tu tak akan menyusut jadi RM1 pun jikalau goof / bloopers anda didedahkan. Rasanya bertambah untung ada la kot sebab orang akan tonton di astrofirst ataupun DVD untuk make sure apa yang dikatakan tu betul atau tak.

Thursday, July 7, 2011

KL Gangster (2011)

1. Kolar Ajib yang pada awalnya menegak tiba tiba menjadi berlipat sewaktu Ajib datang kepada Malek. Kolar baju Ajib kembali menegak secara tiba tiba semula sewaktu Fadil bergerak pergi selepas ambil Malek.

2. Sewaktu Jai tendang, beg berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan. Namun, syot seterusnya menunjukkan beg tersebut berada di atas paha kiri secara tiba tiba. Sewaktu penjahat tu bangun dan lari, beg tadi berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan semula.

3. Sewaktu adegan gaduh di lorong, kelihatan 3 tin (dua dalam keadaan menegak, satu mengiring) berada di atas meja. Sebelum Jai sepak meja dan botol putih berterabur, tin yang mengiring kelihatan berada di bawah secara tiba tiba selepas bertukar syot.

4. Kedudukan bakul yang satu bahagiannya berada di atas botol putih tiba tiba berubah selepas Jai menendang lelaki tersebut ke dinding. Malah, kedudukan meja merah yang pecah yang berada jauh di satu sudut, tetiba kelihatan dalam adegan last babak ini (sebelum polis datang) padahal aksi lawan berlaku jauh dari kawasan meja.

5. Tuala biru di belakang Dragon berubah bentuk secara tiba tiba.

6. Sewaktu Jai datang ke meja, seorang daripada lelaki yang duduk di meja (berada di sebelah kiri skrin) minum air dan letak cawan di atas meja. Namun, bila Jai lempar duit atas meja, cawan tidak kelihatan lagi.

7. Awal babak, dapat dilihat ada riben merah dekat tangan seorang lelaki yang tengah tidur. Namun, semasa Zeti bangun, riben tadi sudah tidak kelihatan.

8. Malah, kedudukan belon biru yang berada berdekatan dengan majalah tiba tiba menjadi jauh semasa rakan Zeti datang kejutkannya. Belon tersebut dilihat berada dekat dengan majalah semula semasa Zeti bangun dari sofa.

9. Tatu Shark di kiri dan kanan leher Shark berbeza jarak dalam beberapa syot dalam filem ini. Perhatikan jarak tatu Shark semasa awal filem dan babak Shark datang ke rumah Malek. Jarak tatu di leher Shark lebih dekat daripada babak sebelum ini sehinggakan hampir bertemu dalam adegan Shark di rumah Malek.

10. Malek tendang bonzer sehingga jatuh atas meja. Meja pecah dan gelas jatuh dan keluar dari ‘frame’. Dari syot atas, tiada gelas kelihatan di tepi bonzer, namun close up syot menunjukkan ada gelas yang tiba tiba muncul.

11. Beberapa helai rambut menutupi mata lelaki ini yang mana kelihatan dalam close-up. Syot seterusnya sewaktu lelaki ini tunjuk tangan untuk halau Malek keluar, helaian rambut kemas disikat di tepi secara tiba tiba. Close-up syot selepas itu kembali menujukkan rambut menutupi mata lelaki itu kembali.

12. Lelaki yang tengah memilih sayur hilang dalam syot seterusnya secara tiba tiba.

13. Sewaktu dua kuncu gangster India serang Malek di pasar, Malek berlawan sambil mengundur dan melepasi kawasan yang ada raga rotan besar. Syot seterusnya menunjukkan Malek sedang berlawan sebelum kawasan rotan besar itu sekali lagi, sebelum melepasi kawasan raga rotan besar itu buat kali kedua.

14. Sewaktu Ajib pegang tangan kuncunya yang sedang main dengan pisau lipat, bahagian atas pisau terjuntai ke bawah. Namun, syot seterusnya menunjukkan bahagian atas pisau menegak sebelum terjuntai semula dalam syot seterusnya secara tiba tiba.

15. Next, semasa Jai lari nak serang Ajib dia lompat atas motor. Ada dua biji motor kelihatan dalam syot awal. Namun, syot seterusnya menunjukkan satu biji motor sudah hilang secara tiba tiba. Tinggal satu saja yang kelihatan sehingga habis babak.

16. Malah, perhatikan semasa adegan fight between Ajib dan Jai. Dalam satu syot jarak jauh, kuncu kuncu kat blakang (extra) lawan pakai tangan dan palang besi. Namun, bila ada close-up, tiba tiba saja mereka sedang bergasak pakai kerusi/meja putih. Syot biasa jarak jauh, pakai tangan dan palang besi balik.

17. Lagi, geng yang tengah bergaduh kat belakang (pelakon extra yang main main... lawak siot diorang fight) dilihat sedang memijak mijak seseorang. Namun, tukar syot, mereka sedang main laga laga kerusi secara tiba tiba. Tak bley blah!

18. Kereta kuncu Shark langgar bahagian belakang kereta Fadil. Bahagian belakang kereta Fadil tak rosak teruk. Namun next syot menunjukkan bahagian depan kereta Fadil tiba tiba remuk/rosak di bahagian depan sebelum kuncu Shark sempat hentak apa apa kat kereta tu.

19. TRIVIA - Dalam satu adegan memecahkan cermin kereta Fadil, kaca yang dipecahkan sebenarnya adalah cermin kaca tambahan yang diletakkan atas cermin sebenar (anak panah). Perhatikan apabila kaca yang dipecahkan luruh, akan nampak satu lagi cermin tingkap yang masih rata pada bahagian bawah. Padahal, bahagian atas, yang mengandungi cermin tambahan sudah retak dan hampir pecah.

20. Shark naik atas kereta Fadil dan pecahkan cermin depan kereta. Semasa Shark hentak di bahagian kanan cermin, cermin sebelah kanan sudah retak. Namun, syot seterusnya tunjukkan menunjukkan cermin sebelah kanan kembali elok dan Shark hanya dilihat menghentak bahagian kiri cermin hadapan saja.

21. Cermin hadapan tiba tiba saja berlubang semasa Fadil dan Malek keluar dari kereta.

22. Semasa Shark tarik mak Malek, anak tudung mak Malek menutupi telinga, Tetapi, semasa rebah, telinga mak Malek kelihatan secara tiba tiba. Malah, selepas Shark tikam Fadil, anak tudung mak Malek makin terbuka, menampakkan rambutnya secara tiba tiba.

23. Darah yang meleleh di dagu Fadil hilang / tidak kelihatan dalam syot close-up.

24. Sewaktu Shark lari kejar King, kuncu King yang dah mati (pakai baju kuning) tidak ada pistol di tangannya. Namun, close-up syot menunjukkan ada sepucuk pistol tiba tiba ada di atas jalan secara tiba tiba.

25. Shark tembak King menyebabkan belakang King terkena dua tembakan dan berdarah. Kedudukan tompok darah adalah berdekatan dan mengenai jantung. Namun, semasa King rebah, satu tembakan berada di dada kanan, dan satu lagi di bahu.

26. Semasa Malek masuk dengan Ajib ke dalam kelab untuk adegan fighting last, Malek tendang kerusi dan kerusi tersebut rebah. Namun, semasa pergaduhan berlaku dapat dilihat kerusi tersebut ada di tempat sebelum Malek tendang dan sebuah kerusi misteri juga terbaring di atas karpet.

27. Meja yang berada di tepi sekali tiba tiba hilang semasa Jai buat tendang pusing kat kepala Ajib.

28. TRIVIA – almari ini dipatahkan dahulu supaya Jai senang jatuh dan beri impak sakit. Jelas kelihatan lapisan atas papan yang dipatahkan (anak panah) di tengah papan untuk memudahkan papan itu patah semasa Jai dilempar Malek.

22 comments:

WanMahani Bt Abdul Latif said...

fuiyooo..!! tp ye la ble tgk sekali imnas mmg tak perasan..tp perasan gak mcm sumting wrong sumwhere

kotak bulat said...

waa.a..ciap perasan kan..byk silap lak tu

Khai said...

normal la. cut action cut action.

krew set pun mna mau boleh igt detail kedudukan setiap brg. chill :)

cik mas said...

paling perasan tang tatu shark tu la :)

Golden Rose said...

good...kesilapan begini mmg biasa berlaku tapi utk menghasilkan gambar std antarabangsa pihak produksi kena alertla

Kong Kek Quat said...

Kalo dalam filem, ini dipanggil "continuity" ataupun "konti" utk istilah biasa..Ini antara kerja-kerja yang paling sukar dalam perfileman dan kesilapan paling byk dilakukan dlm bhgn ini..Tapi kalau setakat silap sikit-sikit tu takpelah, bukannya orang nak tgk sgt pun set-set & kostum semua tu..Lainlah kalau ketara sgt..

nenek kau terbang said...

Apa ingat filem Hollywood & internasional perfect sgt..Wizard of Oz, Lord of The Rings, Star Wars, Harry Potter: Prisoner of Azkaban & Pirates of Caribbean pun ada kesilapan surupa ini jugak..Bukan sikit, adalah dlm 200-250 mistakes..Jadi, jgn nak kutuk filem tempatan sgt & jgn nak banggakan sgt Hollywood & filem internasional..

Anonymous said...

admin bukan nak kutuk filem kita. kalau macamni lah pemikiran melayu macamana nak maju? sekurangnya dia teliti. memerhati. bukan main tengok je. sesebuah filem bukan diukur melalui tajuk atau pelakon semata-mata. storyline juga. pengarah atau editor watso ever crew yang involve memang byk terlepas pandang.manusia mana ada sempurna. so nak bagi sempurna kita kenalah tegur supaya dapat diperbaiki dan dimajukan lagi.

~ majulah filem tempatan untuk negara. PEACE BROO ;)

Anonymous said...

^ mengelabah bodoh
yg wat artikel
lagi bodoh
lol

irwan said...

rilek bro..analisa naratif dan narration sebenarnya lebih cool..going deeper into text..

ni teknik..
tukar shoot wide ke CU pun exposure pump lebih lagi..apa ada hal..

http://www.imdb.com/title/tt0338751/goofs

scorsese punya aviator..

kalau godard punya tentu dah lebih banyak!

apapun andai lu rasa enjoy..teruskan..
boleh menang anugerah conty terbaik PPFM kalau lu join production..

ain azmi said...

gambar ke 16 yang ajib dengan jai gaduh tu, masa close up bukan dorg la pakai meja / kerusi. tu org belakang. kite lagi teliti haha :p

BeaN MorENo said...

mungkin angle kot

Anonymous said...

bile cerita nak gelojoh siap..tu la jd nye..kang komen lebih2 mula la cakap nk jatuh kan industri sendiri..tp ni la hakikat

GoMii said...

Biase laa kowtt . Sebab dia cut & action. Bukan bile dah start filem , teruss tanpa henti2. Tapi it's okay. Tengok cerita nihh harituhh pom tak perasan.

Anonymous said...

pduli apa aku ad silap or x.. janji cita ni best n aku minat sudahh... ^,^

Zik said...

nice review bro... memang ada beberapa scene yang harus diperbaiki....

Anonymous said...

Cm la bgos ko ni. Yg pnting cte ni best . Pdlulik apa aku ngn silap2 mcm ni. Filem antarabangsa pn sama jela . peace

d0od0o said...

mmg perasan sepanjang2 tgk cter ni..tp pedulik ape kn,,sume cter melayu pon cmni..lalala~

Anonymous said...

fuyyoooooooooooooo byknya silap!!! tak 'jaga konti' langsung!!! camni leh dpt 'Pengarah Terbaik????' next film hope pengarah lbh tekankan bab2 ni...

Azwan Azemi said...

sbnarnya filem melayu byk mistake yg obvious, tp sbb filem melayu pejam mata jelah..

SOKONGLAH FILEM TEMPATAN,
FILEM KITA WAJAH KITA :D

Anonymous said...

Jgnla kutuk owner.dah terang2 blog ni dia buat utk cari shot2 yg x logik yg org x prasan bila tengok filem.bkn ada niat nak merendah2 kan filem tempatan pun.saja dia suka2

Gadis Kampung said...

at least ada juga blogger yang perihatin mcm nie..hidup anak perlis..yang tau nak kutuk tue mesti jenis copy paste entry org tue yang malas nak pikir masalah remeh temeh mcm nie hahahahaha...