Followers

DISCLAIMER

Goofs ini sebenarnya bahan tambah nilai untuk filem tu sendiri dan benda suka-suka di kalangan peminat filem. Goof / bloopers sebenarnya tipikal dalam mana-mana pembikinan termasuklah Hollywood. Harap penonton yang membaca tidak akan menilai kualiti dari sudut goof / bloopers kerana nilai sesebuah filem itu terletak pada kualiti cerita, lakonannya dan bla3.

Orang filem pula tak perlu risau, goof / bloopers filem anda akan didedahkan selepas semua filem habis tempoh wajib tayang. Dan, jika keuntungan filem anda RM11 juta, nilai tu tak akan menyusut jadi RM1 pun jikalau goof / bloopers anda didedahkan. Rasanya bertambah untung ada la kot sebab orang akan tonton di astrofirst ataupun DVD untuk make sure apa yang dikatakan tu betul atau tak.

Thursday, December 1, 2011

Cowboys & Aliens (2011)

1. Kedudukan jari Jake berada di bucu gambar semasa dia ambil gambar isterinya. Tukar syot je, jarinya berada di tengah gambar.

2. Semasa Jake masuk dalam rumah, perhatikan jag air dan bekas mangkuk besar yang berada di atas meja di tepi tingkap. Rendah daripada tingkap kedudukannya daripada tingkap. Tukar je syot, kedudukan mangkuk besar dan jag air sama paras dengan tingkap secara tiba tiba.

3. Masih juga dalam babak yang sama, perhatikan semasa Jake basuh muka. Mangkuk besar berada di bawah sedikit dari tingkap. Tukar syot, terus berada sama aras dengan tingkap. Ahai.

4. Kotak yang berada betul betul di depan kepala Jake semasa Jake baring berada di kananya semasa orang tua tuang whisky.

5. Jake tuang whisky dalam gelas kemudiannya berbual2 dengan Ella. Tanpa minum dari gelas, Jake dilihat tuang lagi whisky sekali lagi dalam gelas dalam syot seterusnya.

6. Gelas di atas bar hilang lepas tukar syot selepas Doc cakap ‘I’m not your girl’

7. Tali kuda yang berada di atas tangan rakan Dolarhyde tiba tiba berada di genggaman lepas tukar syot. Tali kuda kembali berada di atas tangannya semasa Doc datang sambil tunggang kuda.

8. Senjata alien yang melekat kat tangan Jake tak ada di lengannya semasa Jake balik ke rumahnya dalam syot jauh. Tapi bila Jake sampai depan kamera, senjata tu ada balik di lengannya. Senang je penjelasnnya, mesti ada assistant tolong pakaikan semasa dia hilang di tanah yang rendah sebelum naik semula kepada camera.

9. Semasa Jake tampar kawannya, tangan kawannya tiada di mulut, walaupun syot sebelumnya tangannya memegang mulut kerana kesakitan. Tukar syot, tangannya berada di mulut secara tiba tiba semasa dia menyuruh semua ke kem.

10. Darah muncul tiba tiba di bawah hidung Jake.

11. Kemudian, semasa Jake kena tumbuk, korang akan perasan darah di bawah hidung Jake hilang secara tiba tiba.

12. Lalat datang secara tiba tiba lepas seekor daripada alien mati ditikam.

13. Muka Jake yang kotor kena debu letupan bersih dalam sekelip mata.

No comments: