Followers

DISCLAIMER

Goofs ini sebenarnya bahan tambah nilai untuk filem tu sendiri dan benda suka-suka di kalangan peminat filem. Goof / bloopers sebenarnya tipikal dalam mana-mana pembikinan termasuklah Hollywood. Harap penonton yang membaca tidak akan menilai kualiti dari sudut goof / bloopers kerana nilai sesebuah filem itu terletak pada kualiti cerita, lakonannya dan bla3.

Orang filem pula tak perlu risau, goof / bloopers filem anda akan didedahkan selepas semua filem habis tempoh wajib tayang. Dan, jika keuntungan filem anda RM11 juta, nilai tu tak akan menyusut jadi RM1 pun jikalau goof / bloopers anda didedahkan. Rasanya bertambah untung ada la kot sebab orang akan tonton di astrofirst ataupun DVD untuk make sure apa yang dikatakan tu betul atau tak.

Friday, July 30, 2010

Kick-ass (2010)


Perhatikan gambar di atas, ada anda sedar sesuatu yang tak kena ttg gambar di atas?? Sila klik untuk tumbesaran k. Untuk menyenangkan explanation, aku bahagikan gambar ini kepada dua bahagian, Bahagian A dan Bahagian B. Perhatikan bahagian A, ianya cerah. Bahagian B pula, gelap. Kerana apa bahagian B gelap, sebab cahaya datang dari arah B dan menyuluh kawasan A. Perhatikan bebayang kereta, dan juga objek lain. Bayangnya menghala ke arah A. Persoalannya di sini, kenapa bayang2 menghala ke arah A, sedangkan matahari memancar dari arah A (rujuk langit yang bercahaya di bahagian A). Bukankah Bahagian A sepatutnya gelap dan semua bebayang patut menghala ke arah B?

Keadaan sudu Mindy yang tidak ada kontinuiti. Dalam (1), Mindy pegang sudu yang apabila bertukar syot (2) terus berada dalam gelas tanpa Mindy meletakkannya. Peliknya, kembali ke syot (3), Mindy memegang semula sudu sebelum memasukkannya kembali buat kali kedua dalam gelas.

No comments: