Followers

DISCLAIMER

Goofs ini sebenarnya bahan tambah nilai untuk filem tu sendiri dan benda suka-suka di kalangan peminat filem. Goof / bloopers sebenarnya tipikal dalam mana-mana pembikinan termasuklah Hollywood. Harap penonton yang membaca tidak akan menilai kualiti dari sudut goof / bloopers kerana nilai sesebuah filem itu terletak pada kualiti cerita, lakonannya dan bla3.

Orang filem pula tak perlu risau, goof / bloopers filem anda akan didedahkan selepas semua filem habis tempoh wajib tayang. Dan, jika keuntungan filem anda RM11 juta, nilai tu tak akan menyusut jadi RM1 pun jikalau goof / bloopers anda didedahkan. Rasanya bertambah untung ada la kot sebab orang akan tonton di astrofirst ataupun DVD untuk make sure apa yang dikatakan tu betul atau tak.

Sunday, May 20, 2012

Jangan Pandang Pandang (2012)

1. Semasa Yaya bangun dari tidur, ada rambut di bahagian depan kiri dadanya. Namun, dari syot belakang, tiada pun helaian rambut yang berada di hadapan dadanya. 

2. Fail di dada berubah secara tiba tiba selepas tukar syot. Perhatikan bahagian atas fail yang senget tiba tiba lepas tukar syot. 

3. Sorang kawan Yaya ni tetibe je sedang main handphone selepas tukar syot. 

4. Perhatikan semasa ayat ‘dia pandang pandang you Marsha’, air sirap dari jag dituang dalam gelas. Tukar syot, air sirap sekali lagi dituang. Pengulangan akibat editing tak kemas. 

5. Semasa hantu tangkap kaki, penyodok yang tersandar kat satu kotak rebah atas tanah. Tapi, semasa syot Marsha jerit, korang akan perasan penyodok tu tersandar semula kat tepi kotak. 

6. Marsha dan abang Bob berada dekat sangat antara satu sama lain. Tapi, semasa satu syot tu, abang Bob tidak kelihatan langsung. 

7. Jari abang Bob berubah posisi selepas syot tukar. 

8. Tangan kawan Marsha tiba tiba ada kat pinggangnya lepas tukar syot. 

9. Tangan kiri tetiba berada di atas kamera selepas tukar syot. 

10. Dalam syot jauh, Yaya dah jauhkan gelas dari mulutnya. Tukar syot je, gelas ada kat mulut Yaya, dan Yaya menjauhkannya dari mulut sekali lagi. 
11. Posisi lengan Ajis atas lututnya tetibe je berubah selepas tukar syot.
No comments: