Followers

DISCLAIMER

Goofs ini sebenarnya bahan tambah nilai untuk filem tu sendiri dan benda suka-suka di kalangan peminat filem. Goof / bloopers sebenarnya tipikal dalam mana-mana pembikinan termasuklah Hollywood. Harap penonton yang membaca tidak akan menilai kualiti dari sudut goof / bloopers kerana nilai sesebuah filem itu terletak pada kualiti cerita, lakonannya dan bla3.

Orang filem pula tak perlu risau, goof / bloopers filem anda akan didedahkan selepas semua filem habis tempoh wajib tayang. Dan, jika keuntungan filem anda RM11 juta, nilai tu tak akan menyusut jadi RM1 pun jikalau goof / bloopers anda didedahkan. Rasanya bertambah untung ada la kot sebab orang akan tonton di astrofirst ataupun DVD untuk make sure apa yang dikatakan tu betul atau tak.

Thursday, July 21, 2011

Sekali Lagi (2011)

1. Bayang krew/equipment (kamera yang bergerak) kelihatan semasa intro Arman pada awal cerita.

2. Semasa Arman keluar dari butik dan pakai kot, Arman pakai kot dan kotnya berada di atas bahunya. Namun, syot seterusnya menunjukkan kotnya berada di belakang sehinggakan menampakkan kemeja putihnya. Kotnya kembali berada di atas bahunya selepas itu.

3. Malah, semasa Arman bagi salam, kolar kemejanya tenggelam dan tidak kelihatan. Dalam close-up, kolarnya kelihatan secara tiba tiba. Malah, bajunya juga tiba tiba kemas.

4. Beg ungu Amy yang berada dekat dengan leher berubah kedudukan selepas bertukar syot.

5. Beg ungu Amy juga bertukar posisi secara tiba tiba semasa adegan di gerai selepas bertukar syot.

6. Semasa Haris halau pencuri (peminta sedekah), tiada peluh kelihatan. Namun, semasa Sheila jatuh dan Haris sambut, dapat dilihat peluh yang muncul secara tiba tiba di baju Haris. Peluh tersebut hilang dalam syot seterusnya.

7. Semasa Zarina datang, kedudukan kotak pensil warna kuning dan merah yang pada awalnya rapat antara satu sama lain berubah dan bertukar menjauh antara masing masing selepas bertukar syot.

8. Pada awalnya, kedudukan tangan Amy konsisten between syot. Namun, lama kelamaan, tangan Amy dalam satu syot dilihat diletakkan atas gelongsor dilihat dalam satu syot lain, menggenggam dan hanya lengannya saja berada atas gelongsor. Kedudukan tangan Amy berubah ubah between syot sehingga habis babak.

9. Semasa Amy dan Sheila sampai ke warung Haris, Amy letak tangannya di bahu Sheila. Namun, syot seterusnya menunjukkan Amy tidak letak tangan di leher Sheila secara tiba tiba. Syot seterusnya menunjukkan tangan Amy kembali berada di bahu Sheila kembali secara tiba tiba.

10. Sewaktu Haris cakap ‘Sheila dah setuju lah ye’, Sheila sudah berdiri dan tidak berjalan lagi sebab sudah berada di tepi Haris. Namun, semasa syot Amy, korang akan lihat Sheila baru hendak berjalan ke arah Haris (tolong jangan tenung lama lama gambar bahagian 'ehem' Lisa Surihani tu k)

11. Papan menu berbeza kedudukan dalam dua syot berbeza.

12. Bucu kain tudung mama Arman yang berada di hadapan tiba tiba hilang semasa Arman bangun dan pergi dari situ.

13. Bayang bayang orang yang tidak diketahui (mungkin juga crew) dikesan pada cermin tingkap.

14. Keadaan selendang Sheila berubah secara tiba tiba semasa skandal Arman datang.

15. Dalam satu syot, Arman lap mulutnya sampai selesai. Dalam syot seterusnya, Arman dilihat mengelap mulut kembali secara tiba tiba.

16. Rambut Sheila muncul di bahu kirinya secara tiba tiba selepas bertukar syot.

12 comments:

Ujang9897 said...

good job bro.., mcm hari tu..gua minta izin copy k..backlink

fiq. said...

bnyk betulkn mistake nye...

From My Fingertip

farah lebiu said...

dah tak ada keje len berpekdah nak buat ke bro? sampai desperate sangat cari kesalahan. haha. this is minor mistakes.

biasala tu. u not in reality but in movie. filem filem box office, yang dapat jutaan ringgit pon pasti ada kesilapan punya.

dalam reality pon banyak kesilapan di buat, tak nampak pulak ek? haha. damn funny! baik lu makan cekodok je dari buang masa dok cari kesalahan orang len. atau pun lu buat filem sendiri. amacam? durasi dalam 5 minit kalau perfect i salute u. haha

nway tahniah kerana berjaya mencari kesalahan dalam filem. cumanya lebih baik kalau lu boleh buat filem sendiri. someday i want to watch it :)

Anonymous said...

sebenarya jgn salah paham..si penulis bukan nak memburukkan filem / pengarah.harap pikir positif..at least ada gak org yg alert benda ni..secara x langsung membantu pengarah2 kite juga..

Anonymous said...

uiii kpd yg butthurt sgt di atas. chillex okay.
kat luar negara pon byk buat benda2 macam ni. i mean spotting the mistakes in film..
ade je TV show yg tunjuk kesalahan2 yg tak sengaja timbul masa penggambaran filem. xdak nak kecoh pon?
ini bukti nye manusia ni mana ade yg sempurna.
take it positive la. ye memang semua ni minor mistake aje, ade org yg suke2 buat camni. anggap benda ni just hiburan semata2. dia x de kutuk ke ape filem ni, just tunjuk several mistake yg mungkin x sengaja muncul ke ape. haiyahh.

CikFF said...

teliti nya...

Encik KOKO said...

sah sah si farah lebiu neh org jaga konti dlm filem neh.
bila org bongkar kerja dia yang x bersih tuh.
mula la naek angin..
mengada2 tol lar minah neh..

Anonymous said...

i xrase penulis nk mgkritik mne2 pihak.. sbb bentuk pnulisannye xde komen kte filem tersebut teruk o baik.. dy cume nk tonjolkn bakat trpendam dy seorg sgt teliti.. salah ke? lgipon sgt bgus dy nk bkongsi bakat dy gn kite.. utk pnonton akn mgerti bhwa btapa susahnya nk mghasilkn filem mnkala utk seorg pgarah pula akn berusa mghasilkn filem yg lgi baik.. kn bgus..itu pon kalu kite pdg dri aspek +ve dri mgutuk sesama sdri kn.. oleh itu, fahami sesuatu dhulu sblum mghukumnya.. Allahualam.

Anonymous said...

hahahahaha....konti lari tu besela....

Anonymous said...

kecoh ler farah lebiu ni...mcm baguih sgt jek...ni mesti golongan skema jek...org bt ckit yg menarik nak complain...

~mama aYYaN~ said...

hak hak~ suka tgk cite ni, berkali2 ulang..ada gak spot a few mistakes yg depa buat esp part lap mulut comot tym mkan kat times square tu..hahaha..gud job!

rayza said...

Yang nombor 1 rasanya memang bayang kamera man...tapi selepas tu kan..si shahezy sam tu muncul..means secara tak langsung konon2 bayang shaheizy la tu... tol tak?